under

Neroli – eterisk olja


NEROLI ETERISK OLJA, även kallad för pommeransblomma, är en lugnande, lätt hypnotisk olja. Den är väldigt verksam vid och effektiv vid chock, traumatiska händelser och depression. Neroli är bakteriehämmande, stimulerar matsmältningen, förebyggar bristningar i huden och brustna blodkärl. Destillatet är passar alla hudtyper. Nerolioljans fräscha, säregna doft har bland annat gjort den till en favoritingrediens i eau-de-cologna och parfymer sedan 1500-talet.

Kuriosa: Namnet ”Neroli” sägs komma från en italiensk prinsessa av staden Neroli, belägen norr om Rom, som på 1600-talet brukade parfymera sina handskar med oljan och gjorde den på så vis populär vid det franska hovet.

Egenskaper och Användningssätt

  • MENTALT/EMOTIONELLT: Depression, hysteri, chock, trötthet, nervös utmattning, sömnbesvär, anorexia.
  • FÖR ANDNINGSVÄGARNA: Andfåddhet, när man tappar röstten.
  • FÖR CIRKULATIONEN: Hjärtklappning, åderbråck.
  • PARFYM: Parfymer och eau-de-cologner av hög kvalitet.
  • NATURLIG HUDVÅRD: Passar alla hudtyper, revitaliserande, stimulerar cellbildningen.
  • ÄVEN SOM: Massage, kompresser, hudkrämer, parfymblandningar, doftkuddar.

OBS! Varning: Ska du köpa Neroli eterisk olja så se upp med billiga kopior; det finns många sådana i handeln. De billiga varianterna är ofta utspädda med petitgrain.

FAKTA>>

Latinskt namn:Citrus aurantium
Typ av växt: Vintergrönt träd
Ursprung: Fjärran östern och medelhavsområdet
Användbar växtdel: Blommorna
Extraktionsmetod: Extraktion med lösningsmedel,
destillering med ånga.

Beståndsdelar: Alkoholer, estrar, ketoner mm
Doft: Fyllig, intensiv, söt och lätt blomdoft.

Kommentar:
NEROLI ÄR EN synnerligen vanligt förekommande ingrediens i naturlig hudvård, och personligen tycker jag att Neroli oftast lyfter en hudvårdsprodukt till de där riktigt härliga höjderna. Doften av Neroli är till det yttre väldigt ”parfymig” men under ytan ligger även små lager av komplexa noter såsom kryddighet och trätoner.

”En populär ingrediens i naturlig hudvård med fokus på anti-age”

Därutöver har Neroli flera andra egenskaper som gör det till en idealisk ingrediens i bra hudvård. Bland annat är den dokumenterat bakterie- och svampdödande, inflammationshämmande och lugnande på känslig och irriterad hy. Dessutom stimulerar den celldelningen så att ny elastisk hud bildas, vilket gör det till en populär ingrediens i naturlig hudvård med fokus på anti-age.


Läs mer om andra eteriska oljor:

Powered by WordPress. Designed by WooThemes