under

Koriander – Eterisk Olja


KORIANDER ÄR främst känt som en uppskattad kökskrydda, men det är också ett stärkande och vitaliserande tonikum för nervsystemet och matsmältningen. Fröna i koriander kan tuggas mot dålig andedräkt, använder som en apertif eller för att lugna magen vid behov.

Som eterisk olja är koriander infektionshämmande, milt smärtstillande, mjukt värmande och vitaliserande. Koriander är även bra vid som hudvård vid kyla, mot nervvärk och reumatisk värk, trötthet, allmän kraftlöshet och nedsatt aptit. Det är även en eterisk olja med en synnerligen stimulerande doft som kan fokusera och skärpa din mentala förmåga vid behov.

Egenskaper och Användningssätt

  • MENTALT/EMOTIONELLT: Som ett tonikum och uppiggande medel, vid bristande koncentrationsförmåga och mental trötthet
  • FÖR MATSMÄLTNINGEN: Kramper, uppspändhet, gasbildning, diarré, illamående, nedsatt aptit.
  • FÖR MUSKLERNA: Vid reumatism, gikt, värk och stelhet, lättare kramptillstånd, nervvärk
  • FÖR CIRKULATIONEN: Vid allmänna cirkulationsbesvär, feber
  • PARFYM: En markant, maskulin och kraftig doft
  • ANVÄNDS ÄVEN VID: Massage, aromaterapi, luftrenare

OBS! Varning: Använd alltid koriander sparsamt. Kan i riktigt höga doser verka som ett sömnmedel. En del forskning tyder på att koriander i alltför höga doser ger ökad ljuskänslighet men detta är knappast vetenskapligt belagt.

FAKTA>>

Latinskt namn:Coriandrum sativum
Typ av växt: Aromatisk örtväxt
Ursprungsland: Europa
Användbar växtdel: Frön
Extraktionsmetod: Destillering med ånga
Beståndsdelar: Alkoholer (linalol), estrar, ketoner och se vidare beroende på den specifika källan
Doft: Fräsch, med toner av anisfrön.

Kommentar

KORIANDER som eterisk olja används vanligen i massage, som aromatisk ”kick” och naturlig hudvård avsedd för läkande och vitaliserande syfte. Bland annat anses den (källa Shenet.se) som ett bra hudvårdsmedel på grund av sin höga halt av kiselsyra. Därtill är den svamp-och baktieriehämmande (använd exempelvis i deodoranter tillsammans med ”citrusdoftande” eterisk olja såsom limonene. Inom ayurveda medicin så strör man pulveriserade korianderfrön på sår för att snabba på läkningen och förhindra att såret blir infekterat.

”Bra hudvårdsmedel på grund av sin höga halt av kiselsyra”

KORIANDER anses även stimulera blodcirkulationen med sina ”värmande” egenskaper. Används därför sedan flera hundra år tillbaka frekvent vid massage för att motverka och lindra reumatisk värk, smärtor i leder och stelhet i musklerna. Som ren eterisk olja är den inte särskilt irritativ, men, som vanligt, har du känslig hud ska du vara försiktig.


Läs mer om andra eteriska oljor:

Powered by WordPress. Designed by WooThemes