under

Kardemumma – eterisk oljaKARDEMUMMA, denna välkända och krydda (som faktiskt är slät med ingefära), har i århundraden använts som ett stärkande tonikum och ansetts vara sexuellt stimulerande. Kardemumma har en mjukt värmande effekt på magen, lindrar halsbränna, illamående och är bra för magen.

ETT tonikum gjort på kardemumma förbättrar cirkulationen, är mentalt vitaliserande och klarnande för tankarna – alltså användbart vid mental trötthet, nedstämdhet och kraftlöshet. Kardemumma är slemlösande (ej att användas som inhalering) oc används ömsom som behandling vid urinretention. Fröna kan användas i pot pourrier eller tuggas för att motverka och ta bort dålig andedräkt.

Egenskaper och Användningssätt

  • MENTALT/EMOTIONELLT: Vid utmattning, trötthet, konvalescens, bristande koncentration, allmän kraftlöshet, anorexia
  • FÖR ANDNINGSVÄGARNA: Vid bronkit, katarr, efter influensa
  • FÖR MATSMÄLTNINGEN: Vid uppspändhet, halsbränna, illamående, kolik, dålig andedräkt, åksjuka
  • FÖR MUSKLERNA: Vid spasmer och kramer, före och efter motion för att sätta igång cirkulationen och lindra stela muskler
  • FÖR CIRKULATIONEN: Som ett stimulerande tonikum för hjärt/kärlsystemet och uppvärmning före sport och motion
  • PARFYM: Ger en kryddig, mystisk ton åt många parfymblandningar
  • ÄVEN SOM: Massage, aromaterapi, personlig parfym

OBS! Varning: Kardemumma anses vanligen inte irritera huden, men försiktighet rekommenderas eftersom det är en kryddolja. Överhuvudtaget är det alltid bra att anamma försiktighetsprincipen med eteriska oljor. Testa alltid först i små, små mängder när du brukar ren, eterisk olja och rådfråga alltid experter om rätt doser.

Kardemumma Eterisk Olja

FAKTA>>

Latinskt namn:Eletteria Cardamomum
Typ av växt: Vassliknande planta
Ursprungsland: Södra Indien
Användbar växtdel: Frön
Extraktionsmetod: Destillering med ånga
Beståndsdelar: Terpener, alkoholer, estrar, oxider
Doft: Lätt, kryddig-söt och uppiggande

Kommentar:
KARDEMUMMA ÄR faktiskt inte helt ovanlig som ingrediens i naturlig hudvård. Bland annat har jag stött på den i body Lotions och ansiktskrämer, men även i produkter för hudläkemedel. En nackdel med Kardemumma är enligt min mening dess skarpa doft. En lukt som, om man inte är försiktig, kan ta över hudvårdsprodukten helt. Kardemumma passar dock bra ihop med citrusdoftande eteriska oljor såsom bergamott och neroli, vilket kan vara bra att ha i åtanke för dig som vill skapa din egen naturliga hudvård.


Läs mer om andra eteriska oljor:

Powered by WordPress. Designed by WooThemes