under

Jojobaolja


Köpa Jojobaolja

Är du intresserad av att prova jojobaolja kan jag rekommendera den kallpressade varianten från Crearome. Här får du 100 ml för 129 kr, vilket är perfekt för test.

Crearome beskriver sin olja som som en halvfet, lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror som ger skydd utan att vara för fet. Håller huden fortsatt mjuk. Används i alla typer av produkter, även i hårprodukter.

Gå till sidan för Jojobaolja >>
Gå till sidan för vegetabiliska oljor>>

Om Jojobaolja

 • Eng: Jojoba oil
 • Latinskt namn: Simmondsia chinensis
 • Ursprung: Nordamerika (öknen)
 • Sammansättning: Halvfet vegetabilisk olja
 • Syfte i hudvård: Skyddande, återfuktande
 • Typ: Passar alla hudtyper

Bakgrund och tillverkning av Jojobaolja

JOJOBAOLJA KOMMER från jojobaväxten, en buske (eller ”litet träd”) som blir någonstans mellan en till tre meter hög. Dessa buskar har synnerligen djuptgående rötter och och växer naturligt i öknen i Nordamerika (exempelvis i Kalifornien, Texas och Arizona). Jojobaväxten kan leva någonstans mellan 50-200 år och börjar vanligtvis ge frö vid 5 års ålder. Jojobaväxten är vidare väldigt tålig mot värme av höga temperaturer, men dör av för kraftig kyla.

4 fakta om Jojobaolja

 • 1. Jojobaoljan består egentligen av flytande vax som utvinns ur jojobaväxtens frö. Detta skiljer jojobaoljan från alla andra
  vegetabiliska oljor. Fröna består till cirka 50% av vax.
 • 2. Idag odlas jojobaoljan (alltså jojobaträdet) kommersiellt i USA, Mexico, Israel och Argentina
 • 3. Det finns flera olika varianter av jojobaolja. Den mest högkvalitativa är den kallpressade jojobaoljan
 • 4. Jojobaoljan är en av våra mest vanligt förekommande vegetabiliska oljor i naturlig hudvård

Mina reflektioner om Jojobaolja

DET HÄR ÄR min personliga favorit bland vegetabiliska oljor. Det finns flera argument för min kärlek, men en av de viktigaste är jojobaoljan mångsidighet. Det är exempelvis en av få oljor som kan balansera såväl torr som fet hud. Detta eftersom jojobaoljan har egenskaper som hjälper huden att få sebumkontroll (balans i talgutsöndringen), vilket gjort att jojoba ofta används i naturliga hudvårdsprodukter mot akne. I övrigt hittar man jojobaolja i alla möjliga naturliga hudvårdsprodukter: i rengöring, krämer, solkrämer, lotion och masker. Men den är även en superpopulär ingrediens i hårvårdsprodukter eftersom den motverkar torr hårbotten och seborré.

”Hjälper huden att få sebumkontroll”

Jag läste förresten i en forskningsrapport att jojobaoljans fetter påminner om de fetter som huden själv producerar. Det tycker jag är en bra beskrivning. En olja som är lite som hud på flaska.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes