under

Geranium – eterisk olja


GERANIUM ETERISK OLJA utvinns ur rosengeranium eller pelargonia och har en fräsch, upplyftande doft. (Återfinns ofta som doftgivare i naturlig hudvård). Geranium skänker harmoni och ökat välbefinnande och är mycket användbara vid PMS och klimakteriebesvär. Den har flera antidepressiva egenskaper och är bra när man känner sig håglös, irriterad och mentalt ur fas. Den eteriska oljan är vidare skonsamt urindrivande, stimulerande för blodcirkulationen och hjälper till att rena kroppen.

ENLIGT Shenet började Rosengeranium odlas och framställas som var ett slags billigare substitut till rosenoljan. Det var mycket tack vare geraniumoljan som parfymer blev åtkomliga för gemene man. Idag är den fortfarande en viktig parfymolja och en av de mest använda eteriska oljorna i aromaterapi.

Egenskaper och Användningssätt

  • MENTALT/EMOTIONELLT: Vid oro, spänning, depression och håglöshet
  • FÖR MATSMÄLTNINGEN: Vid diarré, som ett levertonikum
  • FÖR MUSKLERNA: Vid reumatism
  • FÖR CIRKULATIONEN: Vid vätskeansamling, ödem, hemorrojder, celluiter
  • UNDELIVSBESVÄR: Urinvägsinfektioner, PMS, klimakteriebesvär
  • NATURLIG HUDVÅRD: Svullnad, akne, eksem, sår, brännskador, näsblödning, munvatten, insektsmedel, deodorant.
  • PARFYM: Parfymer, eau-de-cologner och deodoranter.
  • ÄVEN SOM: Massage, kompresser, hudkrämer, munvatten, bad, sittbad, aromaterapi, luftrenare, doftkuddar

OBS! Varning: Geranium ger en liten risk för allergiska reaktioner hos mycket känsliga personer. Testa alltid med små mängder.


FAKTA>>

Latinskt namn: Pelargonium graveolans
Typ av växt: Liten buske
Ursprung: Sydafrika
Användbar växtdel: Bladen
Extraktionsmetod: Destillering med ånga
Beståndsdelar: Alkoholer (citronellol, geranoil, linalol)
Doft: Lätt, fräsch, grön, undertoner av ros

Kommentar:
GERANIUM eterisk olja i naturlig hudvård handlar främst om doft: det är en frisk och fruktig eterisk olja men söta citrustoner och peppermynta. Men geranium används inte bara för doft. Den har även dokumenterade egenskaper som rengörande och bakteriedödande, sårläkande, inflammationshämmande, klådstillande och blodstillande. Därör används den frekvent på skador, sår, brännskador, solsveda, psoriasis, torrt eksem och hudsprickor

Bäst effekt får geranium i kombination med andra eteriska och vegetabiliska oljor. Oljan används också för sin kontraherande verkan på slapp hy, vätskeansamlingar, bristninga och blemmor. Den sägs även balansera talgproduktionen och är därför förekommande i hudvårdsprodukter mot akne och pormaskar.

Läs mer om andra eteriska oljor:

Powered by WordPress. Designed by WooThemes