under

Eukalyptus – Eterisk Olja


EUKALYPTUS ETERISK Olja är en lugnande och avslappnande olja, mild i sin sammansättning och väldigt användbar vid förkylningar och infektioner sommartid.

Uppfriskande som luftrenare, speciellt i fuktig värme och när det kan finnas risk för svampinfektioner, men också vintertid, inte minst om du har sängliggande barn, eftersom den citrondoftande varianter (citriodora) är mild och bra att använda istället för en starkare eterisk olja.

EN AV DE MEST kända egenskaperna för eukalyptus är doften. Här talar vi om en frisk, ren och relativt ”medicinsk” doft med tydliga inslag av kamfer. I naturlig hudvård, eller om du skapar egen hudvård, bör man vara sparsam med eukalyptus eterisk olja eftersom den lätt blir dominant och tar överskuggar alla andra dofter.


Egenskaper och Användningssätt

  • MENTALT/EMOTIONELLT: Rogivande, lugnande och avslappnande.
  • FÖR ANDNINGSVÄGARNA: Vid lättare luftvägsbesvär, förkylning, influensa, luftburna infektioner
  • FÖR MUSKLERNA: Bra mot reumatism och inflammationer i leder. Uppmjukande.
  • FÖR CIRKULATIONEN: Rensande
  • FÖR URINVÄGARNA: Blåskatarr, svampinfektioner.
  • ÄVEN SOM: Massage, kompresser, bad, sittbad, aromaterapi, inhalering, luftrensare.

OBS! Varning: Eukalyptus kan ge ökad ljuskänslighet hos vissa personer. Arten Globolus är ej lämplig att använda på små barn.

FAKTA

Latinskt namn:Eucalyptus citriodora
Typ av växt: Högt, vintergrönt träd
Ursprung: Australien
Användbar växtdel: Blad och kvistar
Extraktionsmetod: Destillering med ånga
Beståndsdelar: Alkoholer, estrar, aldehyder
Doft: Balsamisk med mild citrusdoft

Kommentar:
EUCALYTUS eterisk olja, citrondoftande (finns även andra arter) används ofta i naturlig hudvård för sina medicinska egenskaper. Bland annat är Eukalyptus bra för att lindra och läka svampinfektioner, herpes, ta bort mjäll; man hittar den även i massor av deodoranter och hudvård avsedd för att motverka/ta bort celluiter.

”Svalkande och bedövande på irritationer, hudskador och brännsår”

PÅ Shenet beskrivs eucalyptus i termer av hudvård såsom ”bakteriedödande, deodoriserande, hudstimulerande, sårläkande och ärrläkande”. Man berättar även att urinvånarna i australien använde eukalyptusbladen på sår och brännskador – och senare har den eteriska oljan använts som såromslag. Är svalkande och bedövande på irritationer, hudskador, brännsår, insektsbett, kylskador.

Läs mer om andra eteriska oljor:

Powered by WordPress. Designed by WooThemes