under

Eteriska oljor # En guide till att använda, förvara och köpa (+lite annat)


Eteriska oljor i naturlig hudvård har flera olika syften. De kan fungera som parfym, som naturligt konserveringsmedel, men även fylla mängder av funktioner för ren hudvård såsom stimulering av hudens cirkulation och återuppbyggnad.

Dessa oljor är generellt sett väldigt ”starka” och trots att de är alltigenom naturliga, ska man alltid använda dem med försiktighet.

I NATURLIG HUDVÅRD hittar du oftast de eteriska oljorna (eller substanser från eteriska oljor) långt ner innehållsförteckning, vilket innebär att man alltsomoftast använder små mängder. Det finns en uttryck som säger att ”a little bit goes a long way” och detta gäller i allra högsta grad för alla slags aromaoljor.

Förutom naturlig hudvård används eteriska oljor även i aromaterapi, som smaksättare i livsmedel, i massagebladningar och, givetvis, i parfymer.

Vad är eteriska oljor?

ETERISKA OLJOR ÄR naturliga oljor som finns i olika sorters växter över hela världen. Mer specifikt så finns de eteriska oljorna i små säcker eller i särskilda microskopiska celler inuti växten. I det här sammanhanget är ”växten” ett brett begrepp, då man kan utvinna eteriska oljor ur exempelvis rötter, ved, kåda, blad, blommor, frön och frukt.

Framställning – så utvinner vi naturens essenser

FÖR ATT FRAMSTÄLLA naturliga eteriska oljor används flera olika metoder och tekniker, bland annat:

  • Ångedestillering: Ånga leds genom växtmaterialet och ”löser ut” den eteriska oljan.
  • Pressning: Denna teknik, att pressa, används bara när man vill ha ut oljan ur citrusskal.
  • Enfleurage: En teknik där man använder vegetabiliska oljor för att lösa doftämnen ur växtvävnaden.

5 fakta

1. Av alla jordens växter är det bara runt 1% som innehåller eteriska oljor.

2. För att framställa eteriska oljor krävs mycket odlingsmark för att det ska bl tillräckligt med råvara. Det krävs exempelvis ett halvt ton lavendel för att prodcera en liter eterisk olja.

3. Människan har haft ett speciellt förhållande till växterna som innehåller eterisk olja ändå sedan antiken och använt sådana växter till parfym, rökelse, kroppsvård och medicin.

4. Eteriska oljor används flitigt inom Aromaterapin för att åstadkomma en vårdande effekt på kropp och själ. Det eteriska oljorna används på huden, i badet och genom inandning för att ge avslappning och välmående.

5. Dessa substanser är superstarka koncentrat och ska alltid behandlas med försiktighet.
Köper du rena eteriska oljor ska du alltid förvara dem oåtkomliga för barn. De ska aldrig intas oralt (i munnen), och du ska alltid rådfråga läkare om du är allergisk, gravid, eller osäker på användning.

Köpa? Tänk på det här!

IDAG FINNS DET många hälsobutiker och liknande inrättning som säljer eteriska oljor. Du ska dock komma ihåg att det finns stora variationer mellan butikernas kvalitet – äkta eteriska oljor är inte bara en tillverkad produkt, utan en ”färskvara” som producers varje år och vars sammansättning skiftar (precis som ett bra vin) med förändringar i miljö och klimat.

OBS! En sak du ska se upp med är följande. Eftersom efterfrågan på detta slags produkter är stor, har det kommit en hel del billiga, och riktigt usla, syntetiska kopior på marknaden. Detta är inte naturlig eterisk olja, utan något helt annat. Ställ alltid frågor till butiken och kontrollera så att du verkligen får den äkta varan.

Läsa mer…

Du kan läsa mer om specifika oljor genom att klicka på länkarna här nedanför.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes