under

ECOCERT


ECOCERT är en av de största organisationerna för certifiering av naturlig och ekologisk hudvård. ECOCERT grundades 1991 och finns organisationen representerade i cirka 80 länder. ECOCERT certifierar inte bara hudvård och kosmetika, utan granskar även innehåll och förpackning inom matindustrin och andra relaterade verksamheter.

ECOCERT kriterier

FÖR ATT EN HUDVÅRDSPRODUKT ska få bära ECOCERT:s logotype krävs i princip att följande kriterier är uppfyllda:

  • Att innehållet består av minst 95% naturliga ingredienser
  • Att minst 10% av innehållet kommer från ekologiska odlingar
  • Inga genetiskt modifierade ämnen, parabener, fenoxietanol, eller ingredienser som härrör från petrokemisk eller syntetiskt kemi
  • Att produkterna inte är testade på djur
  • Att förpackningen är biologiskt nedbrytbar
  • Att märkningen och innehållet måste vara transparanta för konsumenten

Debatt och Åsikter om Ecocert

Det pågår en ständig debatt bland konsumenter och producenter av ekologisk och naturlig hudvård om ECOcert är en tillräckligt ”sträng” certifiering eller inte. Eftersom kravet är att produkterna måste vara minst 95% naturliga, så lämnas dörren öppen för 5% ”onaturliga” ingredienser. ECOCERT:s riktlinjer är exempelvis betydligt mindre stränga än Soil Association.

Det kan vara bra att ha detta i åtanke som konsument och veta om att hudvårdsprodukter med ECOCERT – märkning kan innehålla syntetiska substanser, och att man alltid alltid ska läsa innehållsförteckningen innan man tar ett köpbeslut.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes