under

Tips för att undvika hudens åldrandeFläckig, skrynklig hud är något vi förknippar med ålderdom. Men det finns sätt att motverka hudens förfall i förtid. För ett tag sen gjorde man en stor undersökning bland forskare och hudvårdsexperter med utgångspunkt i frågan ”vilka åtgärder är viktigast för att hindra huden från att åldras i förtid?”.  Det här är några av de viktigaste punkterna som expterna tog upp:

1. Undvik överexponering för solljus

När du exponerar din hud för direkt solljus så är det ungefär som att du lägger huden i en stekpanna. Hudens celler dör i hettan. Och utan kvalitativt solskydd så kommer huden att åldras omedelbart. Vill du bevara din hud slät och ung bör du alltså undvika stekande solljus, och är det tvungen att exponeras för det, så glöm inte att smörja in huden ordentligt med hög solskyddsfaktor.

2. För lite vätska

Det är ganska enkelt och du vet säkert om det: huden behöver vätska. Utan vätska blir den torr, trist och skrynklig. Ett regelbundet intag av vatten är därför mycket viktigt. Men håll det på normala nivåer.För mycket vatten är inte bra: det kan skada njurar och ingen har någonsin mått bättre av att behandla kroppen som ett vattenfall.

3. Dåliga kostvanor

Dålig kost är en av de främsta orsakerna till dålig hud. Detta är en sanning som hudvårdsexperter påpekar om och om igen: snygg hud kommer inte från dyra hudvårdsprodukter, utan från bra kostvanor. Och tvärtom. Dålig kost = dålig hud. Men vad är då dålig kost? Det vet du säkert redan. Största boven i dramat är det vita söckret, de snabba kolhydraterna, alkoholen och den feta maten. Istället: ät mer grönsaker, frukt, protein och fleromättat fett!

4. Rökning och tobak

Kommentarer är väl egentligen överflödiga. Fråga dig själv: har du någonsin sett en 50 plusare som rökt i hela livet med snygg hud?