under

Naturlig hudvård – detta ska du tänka på innan du shoppar loss!

Din hud dricker hudvård!

Vill du ha hälsosam och vacker hud så ska du vara försiktig med vad du använder för hudvårdsprodukter. Som forskning visat så ”dricker” din hud ämnena du smörjer in den med. Hudvård är alltså en ren och direkt  konsumtionskälla för din kropp och inte något som bara stryks på ytan och försvinner.

Att använda naturlig hudvård är bra sätt att ta kontroll över vad din kropps största organ konsumerar. Med det finns fallgropar. Många hudvårdsprodukter marknadsförs idag som naturliga men är egentligen det rakt motsatta. Ingredienslistorna är långa som noveller och för att förstå dem behöver man nästan vara doktor i kemi. Här finner man som regel en uppsjö av E – ämnen, konserveringsmedel och blandningar av raffinerade oljor – det är inte så kontigt att man som konsument har svårt att reda ut vad som är vad.

Skaffa dig kunskaper – bli hudvårdsdetektiv!

För att förstå vad dina hudvårdsprodukter innehåller måste skaffa kunskap i ämnet. Det låter kanske tråkigt. Men det finns ingen annan väg att gå. Huden är en av din kropps viktigaste organ. Förutom att det är den mest framträdande delen av ditt utseende och ansikte mot världen, är den också din kropps viktigaste försvar mot gifter och bakterier. Därför bör du ta hand om den. Precis som du med fördel bör äta nyttig, hälsosam mat för att må bra och hålla vikten, bör du tänka på vad din hud konsumerar för hudvårdsprodukter.

Vid sidan av bra matvanor och naturlig hudvård, så är det viktigt med goda sömnrutiner och att dricka en adekvat mängd vatten varje dag. Dessa saker tillsammans kommer hjälpa dig att bevara hudens vitalitet och motverka ålderstecken. En viktig egenskap med naturlig hudvård är dess näringsinnehåll: naturliga hudvårdsprodukter stödjer din hud att bevara sin egen fuktbalans, medan ”vanlig” hudvård ofta innehåller ingredienser som på sikt förstör hudens naturliga reproduktion av fett och följaktligen gör din hud beroende av ett ständigt återfuktande och smörjande. Framförallt gäller dessa egenskaper för ämnen såsom Mineralolja (Paraffiner), konserveringsmedel (Parabener), parfymer och alkohol, vilka kännbart täpper till hudens porter och förstör dessa naturliga fuktbalans. Naturlig hudvård, däremot, baseras på vegetabiliska oljor, eteriska oljor och näringsrika ämnen som stödjer hudens egna reproduktionsprocesser.

3 viktiga sakar att tänka på innan du handlar naturlig hudvård

Har du väl bestämt dig för att börja använda naturlig hudvård finns det 3 viktiga saker att tänka på innan du shoppar loss:

1. Lär dig läsa ingredienslistor!
Detta är A och O för att förstå vad olika hudvårdsprodukter verkligen innehåller. Det är också nödvändigt för att inte bli lurad. Kreativa marknadsförare tvekar nämligen inte att sälja hela hudvårdsprodukten som ”naturlig” även om produkten i sig själv innehåller mindre än 1% naturliga ingredienser. Och tro mig: detta är jättevanligt. Företagen vet nämligen om att vi konsumenter går igång på varor som sägs ha naturligt ursprung.

2. Ta reda på din hudtyp!
De flesta hudvårdsprodukter på marknaden är anpassade efter torr, normal eller fet hy. Så är också naturlig hudvård. Eftersom basen i naturlig hudvård ofta är vegetabiliska oljor är fettet högvärdigt och näringsrikt. Dock skiljer sig de olika vegetabiliska oljorna åt i fett – sammansättning och funktion: feta oljor passar sannolikt bättre ihop med en torr hud och tvärtom.

3. Mindre ingredienser – bättre hudvård!
Du har säkert hört talas om uttrycket ”less is more”. En princip som i allra högsta grad gäller för hudvårdsprodukter. Ju mindre ingredienser, konstiga substanser, konserveringsmedel och E – nummer, desto bättre. Det måste alltså inte vara svårt eller krångligt att skapa bra, kvalitativ hudvård. Oftast räcker det med bara ett fåtal högkvalitativa, naturliga ingredienser.