under

Hudvård – peeling för föryngring och rengöring


En av de vanligaste frågorna gällande hudvård i allmänhet och naturlig hudvård i synnerhet är hur man behåller sin hud ung och fräsch (eller alternativt: vad man kan göra för att trolla bort åldertecken som redan gjort sitt avtryck i huden.) Idag finns det en uppsjö av olika behandlingar och hudvårdsprodukter just med syfte att föryngra och vitalisera huden. I detta inlägg ska vi gå igenom några av de vanliga alternativen.

Peeling är förstås ett av de vanligaste sätten för att ge huden en extra skönhetsboost. Det finns massor av peelingprodukter på marknaden. De flesta kan du köpa själv och applicera hemma. Det som skiljer dessa hudvårdsprodukter åt är framförallt om de är till för återfuktning och vitalisering eller för rengöring.


En stor del av peelingsegmentet är utvecklat för att rensa dina porer, grundligt rengöra hudens yttre lager och samtidigt minimera rynkor och linjer. Dessa läggs vanligtvis på som ett slags ansiktsmask – en aktivitet som du lätt kan göra hemma och som kan ge riktigt schyssta resultat (förutsätt att det rör sig om en kvalitativ peeling.)

Kemisk peeling och laserbehandling

Sedan finns det också ansiktspeeling som enbart får appliceras av en dermatolog, så kallad kemisk peeling. Detta är peeling som är mer avancerad i sin sammansättning och följaktligen mer grundläggande i sin funktion. Denna typ av peeling tar effektivt bort uttorkad och dött skinn i ditt ansikte och ger plats åt ny och vacker hud.

En annan typ av peeling som även utförs av dermatologer är den rengörande varianten. Denna syftar till att djuprengöra igentäppta, smutsiga porer, eliminera oljig hud, akne, blemmor och andra hudproblem. Vanligtvis inleds behandlingen med exfoliering mha ånga, uppföljs av en mild ansiktsmassage och därefter appliceras en djuprengörande ansiktsmask.

Vid sidan om peeling blir laserbehandling allt vanligare. Denna utförs ofta för att tona ner eller ta bort ärr eller andra hudåkommer, men också för att reducera rynkor och linjer. Laser är väldigt effektivt för att behandla specifika områden i huden, men kan förstås vara kostsamt.