under

Bergamott – eterisk olja


BERGAMOTT ETERISK olja är populär som ingrediens i naturlig hudvård, inte minst för dess upplyftande doftegenskaper av citrus och päron. Bergamott är också ett bra antiseptikum vid urinvägsbesvär och mycket användbar till alla hudvård. Viktigt att tänka på är att den ska användas med försiktighet och under överinseende, då den kan göra huden känslig för ljus. Tack vare dess antiseptiska egenskaper och uppfriskande doft är den en fin luftrenare och rumsspray vid sjukdom eller när man behöver pigga upp sig själv och andra. Ett stort plus: den håller insikter bort på sommaren!

BEGAMOTT beskrivs idag ofta som ”den stora doften från Italien. Doften och smaken av Bergamott blev kända för en bred allmänhet i väst genom Earl Grey-te, efter 2:a earlen av Grey, som i början av 1830-talet var brittisk premiärminister. En handelsdelegation som han skickat till Kina ska under besöket ha räddat livet på sonen till en hög mandarin. Som tack kom några lådor bergamottparfymerat te. Enligt en enklare version var det helt enkelt en diplomatisk present. I alla fall gjorde tesorten succé på de diplomatiska bjudningarna och lanserades snabbt av flera engelska tefirmor. (Källa Shenet).


Egenskaper och Användningssätt

  • MENTALT/EMOTIONELLT: Vid irritation, oro, högt blodtryck, depression, utmattning, sömnbesvär, bristande självförtroende, humörsvängningar.
  • FÖR ANDNINGSVÄGARNA: Antiseptisk luftrensare.
  • FÖR MATSMÄLTNINGEN: Nedsatt aptit, illamående, nervös mage.
  • UNDERLIV: Blåskatarr och andra urinvägsinfektioner, PMS, klimakteriebesvär
  • PARFYM: I Eau-de-cologner, toalettvatten, luftrenare
  • ÄVEN SOM: Sittbad, aromaterapi, luftrenare och i doftkuddar.

OBS! Varning: Bergamott är en av de mest ljuskänsliga eteriska oljorna. Undvik att sola ute eller i solarium i minst 24 timmar om bergamottolja använts på huden.

FAKTA>>

Latinskt namn: Citrus bergamia
Typ av växt: Litet träd
Ursprung: Tropiska Asien, odlad nu i Italien
Användbar växtdel: Fruktskal
Extraktionsmetod: Pressning
Beståndsdelar: Alkoholer, estrar, terpener och furo-kumarin
Doft: Frisk citrusdoft med toner av Päron

Kommentar:
Bergamott eterisk olja stöter man ofta på i rengörande hudvårdsprodukter såsom ansiktsskrubb och ansiktsvatten. Bergamott verkar uppfriskande och renande på fet och oren hy, men också på torr hud, liksom trött och vanvårdad. Tack vare dessa egenskaper har den blivit en av våra mest populära ingredienser i naturlig hudvård.

”Verkar uppfriskande och renande på fet och oren hy”

BERGAMOTT är även en av de mest använda eteriska oljorna i aromaterapi men även i massage avsedd för flera olika effekter såsom att verka kramplösande, stimulera aptit, lugna och befrämja matsmältningen vid stressad mage och katarrer. Den är även väskedrivande och används med framgång vid vätskesvullnad och urinvägsinfektioner.

Läs mer om andra eteriska oljor:

Powered by WordPress. Designed by WooThemes